2017_2

Prix Madeleine Margot 2017 toegekend aan Lonneke van Straalen

Het bestuur van de société Gavigniès maakt bekend dat de onlangs ingestelde Prix Madeleine Margot voor de eerste keer wordt toegekend. Laureaat is violiste Lonneke van Straalen. Aan de prijs is een bedrag van € 50.000 verbonden.

Lonneke van Straalen (Utrecht 1985) behaalde haar Master aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en verdiende haar sporen als aanvoerder van vioolsecties in diverse Nederlandse symfonieorkesten. Daarnaast is zij actief in de kamermuziek, was initiatiefneemster en artistiek leider van het kamermuziekfestival Amerfortissimo en maker van diverse muziektheater voorstellingen voor kinderen. Lonneke is verbonden aan het Nederlands Kamerorkest.

Een uiterst gevulde praktijk als musicus kon niet verhinderen dat Lonneke al jaren het ideaal koestert om een nieuw orkest te beginnen dat op andere grondslagen functioneert. Het samenspel wordt geprikkeld door veelal zonder dirigent en uit het hoofd te spelen, hetgeen het orkest mobiel maakt en in staat stelt tot andere interactie met het publiek. Met inzet van haar ontembare enthousiasme en omringd door een groep zeer getalenteerde jonge musici heeft Lonneke uit het niets een concertseizoen op Nederlandse podia gerealiseerd met haar nieuwe orkest Pynarello.

Pynarello brengt klassieke muziek in verrassende combinaties voor zowel de doorgewinterde liefhebber als geheel nieuwe publieksgroepen. In de programmering is er ook bijzondere aandacht voor kinderen. Met haar initiatief geeft Lonneke van Straalen nieuwe impulsen aan het muziekleven en biedt zij een nieuwe generatie musici de kans zich aan een zeer breed publiek te presenteren met uitvoeringen van klassieke muziek op het hoogste niveau.

Het bestuur van de société Gavigniès is onder de indruk van de bevlogenheid, durf en visie van Lonneke van Straalen en bekroont die eigenschappen graag met de Prix Madeleine Margot 2017.

De prijs is aan Lonneke uitgereikt op 27 oktober 2017 in Tivoli/Vredenburg in Utrecht door Renee Jonker, namens het bestuur van de société Gavigniès, waarbij de laureaat een exemplaar overhandigd kreeg van het boek De Hoge Lucht.

 

Foto: Foppe Schut